Ooit at ik geen groente, nauwelijks fruit en stonden bij een slok ‘kaal’ water de tranen in mijn ogen. 

Oja, vergeet ook de ruim 20 kg extra gewicht die ik erbij mee droeg niet. 

Voor iedereen die de grootste moeite en weerstand heeft met een gezonde leefstijl: Er is hoop! Als ik het kan, kan jij het ook! Wil je weten hoe? Lees dan verder..

“Ja, maar jij bent altijd al sportief”, krijg ik regelmatig te horen tijdens gesprekken in mijn werk als trainer. Oké, ik geef zeker graag toe dat het mij aan sport-motivatie nooit ontbrak (daarmee laat ik de periodes van niet kunnen sporten er even buiten). Maar daarmee ben je er nog niet. Wat je eet is minstens zo belangrijk. Eigenlijk nog wel belangrijker.

Een gezonde, fitte levensstijl hebben is niet moeilijk. Want dan is het een gewoonte. En vasthouden aan gewoontes is easy. Dat doen je hersens maar al te graag. Het kost je namelijk geen energie. Wat wel moeilijk is, is veranderen! Dan moet je ineens hard gaan werken, veel nadenken, keiharde verleidingen van flirtende zakken chips in de supermarkt weerstaan. En dat is echt lastig en vermoeiend. 

In ons oer-oude overlevingssysteem zijn we er (onbewust) altijd op gericht zoveel mogelijk energie te besparen. Per dag krijg je een ongelofelijke hoeveelheid aan prikkels te verwerken. Dit kost allemaal energie. Ook iedere stap die je gaat nemen, iedere hap die je in je mond stopt, moet eerst in het brein ‘aangezet’ worden. Allemaal energie. 

Wanneer je voor een bepaalde tijd dezelfde handeling doet (je handelingen associeert met bepaalde omstandigheden, je eet bijvoorbeeld iedere ochtend een banaan), maken je hersenen daar een soort paadje voor aan in je brein. Dit paadje zorgt ervoor dat deze handeling je op den duur nauwelijks energie kost. Ontzettend handig, want dan hou je meer over voor andere belangrijke handelingen. Vanuit dit oude systeem gesproken vergroot je daarmee dus de kans om te overleven. Zo ontstaat een gewoonte. 

Wanneer je eenmaal zo een paadje hebt aangemaakt, blijft die daar altijd aanwezig! Daarom is het ook zo makkelijk om terug te vallen in je oude manier van doen. De enige manier om jouw gewoonte-weggetje te ontlopen is om een nieuwe aan te maken. En dat kost dus weer tijd én energie. 

Voel je dus absoluut geen slappe muts als het je tot nu toe niet gelukt is om je ongezonde gewoontes te veranderen. Onze hersenen zijn nu eenmaal gebouwd om gedrag te automatiseren om onze overlevingskansen te vergroten. Pas wanneer ons ‘diepere brein’ de absolute noodzaak (levensbedreiging) voelt zullen we de neiging tot verandering maken. 

Veel mensen denken dat ik de hele dag obsessief met eten en sporten bezig ben. Nou, echt niet. Mijn lifestyle is voor mij net zo normaal als ademen. Ik mis de vette pizza’s als kiespijn. 

Soms heb ik echt ook wel trek in chocolade ijs. En soms haal ik die dan ook gewoon, geen probleem. Het mooie is dat ik na 1 bak (vegan) ijs er ook echt wel weer een paar weken klaar mee ben. Niet dat ik me schuldig voel ofzo, maar door de reactie van mijn lichaam op een suiker-overschot: Een belabberd, futloos gevoel, vieze nasmaak, en in mijn geval ook weer meer last van mijn hartkwaaltjes, dan voel je ineens wat het met je doet.

Daarbij komt dan zo een fantastisch veel gehoord excuus: “Ja maar ik wil nog wel genieten van het leven!” Ja, genieten is prioriteit toch?! Absoluut! Dus, laat ik je daar gelijk antwoord op geven: Iedereen kan ontzettend genieten van gezond en lekker eten. Nog meer zelfs, want geef toe: je geniet toch nog veel meer als je ook nog eens de fitste versie van jezelf bent? Het verschil is alleen, wáár je van geniet. Want ook dit is aangeleerd gedrag. Geloof het of niet, je smaak is te veranderen! 

Oké, hoe pak je dat dan aan? 

Veranderen kost tijd, energie en doorzettingsvermogen. Om dat vol te houden is je drijfveer de belangrijkste factor. Dat gevoel van die absolute noodzaak dus. Begin je zelf dus eerst met afvragen wat je prioriteiten zijn. Hoe belangrijk is je gezondheid voor je? Is dat belang groot genoeg om je levensstijl te veranderen? Zo ja, go for it! 

Begin met kleine stapjes. In één keer alles drastisch veranderen werkt meestal op de lange termijn niet. Wanneer een kleine verandering je wat makkelijk af gaat, pak je een volgende verandering erbij.

Een van de eerste dingen die ikzelf heb veranderd was frisdrank vervangen door thee en water. En dat was voor mij echt niet makkelijk. Het ging gepaard met kokhalzen en tranende ogen. Maar langzaamaan wende het. Nu moet ik er echt niet meer aan denken om een glas frisdrank weg te drinken. 

Geduld hebben is dus een schone zaak! Het duurt gemiddeld ongeveer 3 maanden om te wennen aan één kleine verandering. Trek voor grotere doelen dus flink wat tijd uit. Maar beter langzaam en blijvend, dan je leven lang iedere keer opnieuw die mislukte pogingen, toch? 

Extra hulp en stok achter de deur nodig voor het waarmaken van jouw levensveranderende doelen? Neem dan hier contact op met Personal Trainer Shanna in Eindhoven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s