Nieuws

Buiten sporten, het kan weer!

Na wekenlang alleen online trainingen in de agenda, gaan we nu weer face-to-face aan de slag. Joepie!

Zoals jullie ongetwijfeld hebben meegekregen is het inmiddels weer toegestaan om buiten te sporten met meerdere mensen. Deze versoepeling van de Corona-maatregelen geeft ons de mogelijkheid om de real-life personal trainingen weer op te pakken.

Het buiten-trainen kan hier gewoon naast de personal training studio. Op een klein binnenplaatsje in de buitenlucht, geheel privé, met genoeg ruimte om 1,5 meter afstand te houden. Ideaal om lekker te sporten onder persoonlijke begeleiding!

Hierbij gelden nog wel de belangrijke regels om verspreiding van het virus te voorkomen. Handen wassen voor aanvang van de training, afstand houden en kom alleen als je topfit bent. Na iedere training zorg ik ervoor dat alle gebruikte materialen weer goed gereinigd worden.

Hiernaast blijft online trainen natuurlijk altijd een optie! De afgelopen weken is gebleken dat dat prima werkt. Ik wil jullie hierbij nogmaals bedanken voor jullie geweldige inzet en flexibiliteit om dit mogelijk te maken, en te houden. Top!

Ook aan de slag met een personal trainer in Eindhoven? Neem contact met me op voor een kennismaking!

Ooit at ik geen groente, nauwelijks fruit en stonden bij een slok ‘kaal’ water de tranen in mijn ogen. 

Oja, vergeet ook de ruim 20 kg extra gewicht die ik erbij mee droeg niet. 

Voor iedereen die de grootste moeite en weerstand heeft met een gezonde leefstijl: Er is hoop! Als ik het kan, kan jij het ook! Wil je weten hoe? Lees dan verder..

“Ja, maar jij bent altijd al sportief”, krijg ik regelmatig te horen tijdens gesprekken in mijn werk als trainer. Oké, ik geef zeker graag toe dat het mij aan sport-motivatie nooit ontbrak (daarmee laat ik de periodes van niet kunnen sporten er even buiten). Maar daarmee ben je er nog niet. Wat je eet is minstens zo belangrijk. Eigenlijk nog wel belangrijker.

Een gezonde, fitte levensstijl hebben is niet moeilijk. Want dan is het een gewoonte. En vasthouden aan gewoontes is easy. Dat doen je hersens maar al te graag. Het kost je namelijk geen energie. Wat wel moeilijk is, is veranderen! Dan moet je ineens hard gaan werken, veel nadenken, keiharde verleidingen van flirtende zakken chips in de supermarkt weerstaan. En dat is echt lastig en vermoeiend. 

In ons oer-oude overlevingssysteem zijn we er (onbewust) altijd op gericht zoveel mogelijk energie te besparen. Per dag krijg je een ongelofelijke hoeveelheid aan prikkels te verwerken. Dit kost allemaal energie. Ook iedere stap die je gaat nemen, iedere hap die je in je mond stopt, moet eerst in het brein ‘aangezet’ worden. Allemaal energie. 

Wanneer je voor een bepaalde tijd dezelfde handeling doet (je handelingen associeert met bepaalde omstandigheden, je eet bijvoorbeeld iedere ochtend een banaan), maken je hersenen daar een soort paadje voor aan in je brein. Dit paadje zorgt ervoor dat deze handeling je op den duur nauwelijks energie kost. Ontzettend handig, want dan hou je meer over voor andere belangrijke handelingen. Vanuit dit oude systeem gesproken vergroot je daarmee dus de kans om te overleven. Zo ontstaat een gewoonte. 

Wanneer je eenmaal zo een paadje hebt aangemaakt, blijft die daar altijd aanwezig! Daarom is het ook zo makkelijk om terug te vallen in je oude manier van doen. De enige manier om jouw gewoonte-weggetje te ontlopen is om een nieuwe aan te maken. En dat kost dus weer tijd én energie. 

Voel je dus absoluut geen slappe muts als het je tot nu toe niet gelukt is om je ongezonde gewoontes te veranderen. Onze hersenen zijn nu eenmaal gebouwd om gedrag te automatiseren om onze overlevingskansen te vergroten. Pas wanneer ons ‘diepere brein’ de absolute noodzaak (levensbedreiging) voelt zullen we de neiging tot verandering maken. 

Veel mensen denken dat ik de hele dag obsessief met eten en sporten bezig ben. Nou, echt niet. Mijn lifestyle is voor mij net zo normaal als ademen. Ik mis de vette pizza’s als kiespijn. 

Soms heb ik echt ook wel trek in chocolade ijs. En soms haal ik die dan ook gewoon, geen probleem. Het mooie is dat ik na 1 bak (vegan) ijs er ook echt wel weer een paar weken klaar mee ben. Niet dat ik me schuldig voel ofzo, maar door de reactie van mijn lichaam op een suiker-overschot: Een belabberd, futloos gevoel, vieze nasmaak, en in mijn geval ook weer meer last van mijn hartkwaaltjes, dan voel je ineens wat het met je doet.

Daarbij komt dan zo een fantastisch veel gehoord excuus: “Ja maar ik wil nog wel genieten van het leven!” Ja, genieten is prioriteit toch?! Absoluut! Dus, laat ik je daar gelijk antwoord op geven: Iedereen kan ontzettend genieten van gezond en lekker eten. Nog meer zelfs, want geef toe: je geniet toch nog veel meer als je ook nog eens de fitste versie van jezelf bent? Het verschil is alleen, wáár je van geniet. Want ook dit is aangeleerd gedrag. Geloof het of niet, je smaak is te veranderen! 

Oké, hoe pak je dat dan aan? 

Veranderen kost tijd, energie en doorzettingsvermogen. Om dat vol te houden is je drijfveer de belangrijkste factor. Dat gevoel van die absolute noodzaak dus. Begin je zelf dus eerst met afvragen wat je prioriteiten zijn. Hoe belangrijk is je gezondheid voor je? Is dat belang groot genoeg om je levensstijl te veranderen? Zo ja, go for it! 

Begin met kleine stapjes. In één keer alles drastisch veranderen werkt meestal op de lange termijn niet. Wanneer een kleine verandering je wat makkelijk af gaat, pak je een volgende verandering erbij.

Een van de eerste dingen die ikzelf heb veranderd was frisdrank vervangen door thee en water. En dat was voor mij echt niet makkelijk. Het ging gepaard met kokhalzen en tranende ogen. Maar langzaamaan wende het. Nu moet ik er echt niet meer aan denken om een glas frisdrank weg te drinken. 

Geduld hebben is dus een schone zaak! Het duurt gemiddeld ongeveer 3 maanden om te wennen aan één kleine verandering. Trek voor grotere doelen dus flink wat tijd uit. Maar beter langzaam en blijvend, dan je leven lang iedere keer opnieuw die mislukte pogingen, toch? 

Extra hulp en stok achter de deur nodig voor het waarmaken van jouw levensveranderende doelen? Neem dan hier contact op met Personal Trainer Shanna in Eindhoven!

Personal Trainer Shanna & Groot Eindhoven

De krant Groot Eindhoven plaatste deze week een mooi artikel over Personal Trainer Shanna. Zie hier de link:  https://www.grooteindhoven.nl/nieuws/algemeen/367810/fanatiek-sporten-met-een-beperking-

Dat mensen beseffen dat je maar één lichaam hebt waarmee je heel je leven moet doen, is voor Shanna van Mens een belangrijke drijfveer. Sommigen worden zich daarvan pas bewust als het te laat is. De personal trainer heeft het zelf ervaren. Voor haar dé reden om anderen te motiveren.

EINDHOVEN – Sporten is Shanna van Mens met de paplepel ingegoten. Haar moeder tenniste op hoog niveau, haar vader deed aan karate. Zelf koos ze op jonge leeftijd voor taekwondo. Ze schopte het tot het Nederlandse talententeam. “Doordeweeks was ik er dagelijks zo’n twee uur mee bezig. In het weekend mocht ik meetrainen met het team.” Dat haar hart tijdens die trainingen wel eens op hol sloeg, negeerde Shanna. “Soms had ik een hartslag van 280. Het werd ook wel eens zwart voor mijn ogen. Dan ging ik even liggen, nam een slokje water. Voor mijn trainer wist ik het goed te verbergen.” Totdat ze op haar achttiende wilde gaan duiken en een formulier moest invullen. “Bij één vraag twijfelde ik, maar vinkte toch een ‘ja’ aan. Dat was voor de duikinstructeur een reden om te zeggen dat ik het moest laten onderzoeken.” Dat deed Shanna.

De diagnose: een aangeboren hartafwijking. “Toen vielen er veel dingen op zijn plaats, want ik had ook last van extreme vermoeidheid.” Inmiddels is Shanna twee keer geopereerd. Bij de pakken neerzitten doet ze echter niet. “Sport is heel belangrijk voor mij. Het is mijn grootste passie.” Ze zocht naar een eigen ritme van sporten. “Ik ervaar hoe belangrijk én kwetsbaar je gezondheid is. Na de tweede operatie heb ik gevoeld hoe het is om ineens bijna niks meer te kunnen. Ik kon de trap niet meer op. Dat was heel confronterend.” Juist omdat Shanna die beperking heeft, vindt ze het belangrijk om anderen in beweging te krijgen. “Om te laten zien dat het geen belemmering is.” Als personal trainer inspireert en motiveert Shanna nu anderen in sport, voeding en leefstijl. “Het compenseert dat ik niet meer voluit kan gaan. Het allermooiste is wanneer iemand in de spiegel kijkt en zichzelf weer mooi vindt. Je geeft hen zelfvertrouwen terug.”

Bron: grooteindhoven.nl

28168805_400637843715263_1873534983001635431_n

OVER PERSONAL TRAINER SHANNA

Personal Trainer Shanna is de privé studio in Eindhoven waar je terecht kan voor persoonlijke begeleiding van de hoogste kwaliteit. Afvallenfitter worden, werken aan je gezondheid, zelfverdediging & weerbaarheid en nog veel meer. Behaal je doel met een gediplomeerd personal trainervoedingsdeskundige en gewichtsconsulent in Eindhoven. Personal training en coaching volledig gericht op jouw mogelijkheden en wensen.

Flexible in February

Vorige week benaderde de enthousiaste en sportieve blogster Lenise Collimore (van Eindhoven in Motion) Personal Trainer Shanna voor een artikel over flexibiliteit. Haar blog is in het Engels en zeker de moeite waard om eens te bekijken! Inmiddels is deze ook verschenen op de website van Eindhoven Sport. Hieronder het artikel:

Personal Trainer Shanna - Eindhoven - Stretching

Eindhoven in Motion is devoting February to flexibility! Some of us have it, some of us need to work a bit harder for it. Me? I fall into the latter! But luckily, the very flexible Personal Trainer, Shanna van Mens (pictured), has helped out with her expert knowledge and tips!

Flexibility

According to Shanna, flexibility is the ability of the joints or muscles to move freely. With greater flexibility comes ease of movement.

“Take the squat, for example – one of the most important exercises in the sports world. With a technically correct squat,  flexibility is needed in the back, hips, butt, hamstrings, and calves. If one or more of these muscle groups lacks flexibility, the chances of poor technique and / or injury is greater.” – Shanna van Mens

So how can we improve our overall flexibility?

Dynamic Stretching

This refers to stretching in motion and is a great way to warm up your body. It improves your range of motion and activates your muscles. Think of swinging / circling your arms, shoulders and hips, as well as exercises like leg swings, knee lifts, high kicks, and walking lunges (a quick google search will help if you’re not sure what these are). Shanna also stresses that you need to do dynamic stretches which utilize the muscles and joints that you will be using in your workout, and to gradually build the intensity of the movements. This way you will prepare your muscles for what you want them to do later on.

Static Stretching

This refers to stretching a muscle and holding the position for 30+ seconds. This temporarily decreases the maximum strength, power, and explosiveness of the muscle – the very things you need in both cardio and strength training. Therefore, if you do static stretching before you exercise, you are going to increase the risk of injury and negatively impact your performance.  So these stretches are best done after your workout – the time when your muscles are still warm but they no longer need to perform strenuously. Shanna also recommends that you incorporate static stretches on days when you don’t workout. But listen to your body – stretching is also taxing!

Yoga

Shanna also recommends yoga, especially Bikram, as an excellent way to improve flexibility. Because it is performed in a hot room, the muscles can relax more easily. I have personally tried this kind of class at Hot Yoga Eindhoven. At first I thought that I wouldn’t be able to get through the whole hour in a room that was heated to 38 / 30 degrees (ironic considering I’m from Australia), but I soon forgot about that as I relaxed into each pose, and really enjoyed the class.

Useful resources

“Everything revolves around balance, including flexibility. I highly recommend regular exercises which stretch the whole body.” – Shanna van Mens

Great morning workouts (especially the cat – camel stretch)

Five hip stretches

And one of Shanna’s personal favourites: Hip-flexor stretch to prevent lower back pain

I’d really like to thank Shanna for taking the time to answer all my questions. If you’d like to find out more about her, please take a look at her website (Dutch only), or follow her on Facebook. I really recommend that you also follow her on Instagram for a daily dose of fitness inspiration!

Dankjewel Lenise voor je interesse en fantastische blog!

Stretchen, voor of na een training?

In mijn werk als personal trainer, voeding- en lifestyle coach in Eindhoven krijg ik regelmatig vragen over stretchen. Het leek me een goed idee om daar eens kort wat over te schrijven.

Stretching betekent eigenlijk letterlijk ‘rekken en strekken’. Door middel van bepaalde oefeningen of houdingen rek je de spieren (en pezen) in je lichaam. Vaak wordt beweerd dat je door stretchen blessures kan voorkomen en spierpijn kan verminderen. De meningen zijn hier nog steeds behoorlijk over verdeeld. Wel is duidelijk dat het effect van stretchen afhangt van vele factoren. Een aantal belangrijke zijn wanneer, hoe en bij welke manier van sporten.

Eén van de meest bekende stretch-methodes is het statisch rekken: geleidelijk de spier op maximale lengte brengen en ongeveer 30 seconden vasthouden in positie.

Statisch rekken na een training of op een ander moment is prima, maar voorafgaand aan een training vergroot je de kans op blessures.

Waarom wel doen: Statisch stretchen is een uitstekende methode om je Range-Of-Motion (het bewegingsbereik van een spier of gewricht) te verbeteren. Wanneer je dus regelmatig statisch stretcht, zal je lenigheid toenemen. En dat is meestal gunstig voor je gezondheid en prestaties tijdens je trainingen. Vooral bij specifieke sporten waar veel souplesse voor nodig is. Ook heeft het statisch rekken een fysieke en mentale rustgevende werking. Misschien heb je dat wel eens gemerkt tijdens een yoga-les! Rustig aan en met volle focus statisch stretchen maakt je ook bewuster van je lichaam. Je voelt sneller wanneer je even een beetje gas terug moet nemen. Dat voorkomt dus ook overbelasting en blessures.

Waarom niet doen: Toch raad ik het niet aan om deze manier van stretchen toe te passen voorafgaand aan een training. Statisch rekken geeft namelijk ook een (tijdelijke) afname van maximale kracht, vermogen en explosiviteit in de spier. Voor zowel kracht- als cardiotraining vergroot je hiermee zelfs de kans op blessures en heeft het een negatieve invloed op je sportprestaties. Het is dus heel belangrijk wanneer je statisch gaat stretchen!

Mijn advies hierover is om dit te doen na afloop van een training, wanneer je spieren geen grote prestatie meer hoeven te leveren en je toch lekker warm bent van je workout. Ook los van een training, dus op een ander moment en/of andere dag, is een hele goede optie. Pas echter wel altijd op bij vermoeidheid van je spieren. Stretchen is namelijk óók een belasting! Een herstellende spier is nu eenmaal kwetsbaarder, dus zal je ook met stretchen extra voorzichtig moeten zijn.

Dynamisch stretchen is wanneer je rekt in beweging. Denk hierbij aan zwaaien met je armen, schouders en heupen draaien, knieheffen, dribbelen etc. Deze actieve rek-methode is een goede optie om te gebruiken in de warming-up. Om het positieve effect van dynamisch stretchen te krijgen is het wel belangrijk om bewegingen uit te voeren die passen bij de workout die je gaat doen. Bouw de intensiteit van de bewegingen geleidelijk op.  Zo bereid je je spieren op een goede manier voor op wat je straks van ze verwacht.

Nog een paar tips:

  • Vooral bij statisch stretchen: Geef alle aandacht aan de spier die je rekt. Breng in een rustig tempo de spier op lengte. Je mag de rek voelen, maar wel net onder de pijngrens. Pijn = te ver. Adem rustig en probeer zoveel mogelijk te ontspannen.
  • Houd bij statisch stretchen de rek 20-30 seconden vast en probeer ook hier weer bewust te ontspannen. Wanneer je merkt dat het rekgevoel minder wordt kan je de beweging misschien nog iets vergroten.
  • Wanneer je spierpijn hebt wordt rekken afgeraden. Wil je toch stretchen, doe dit dan heel licht en rustig.
  • Hetzelfde geldt na een training: hoe zwaarder en intensiever je workout, hoe lichter de stretch.

Voor mij persoonlijk is stretchen onmisbaar. Na iedere training vind ik het zeer prettig om toch even te rekken en mijn lichaam weer een beetje tot rust te brengen. Dit werkt vooral mentaal. Een aantal keer in de week, afhankelijk van mijn trainingsschema, doe ik 30 – 45 minuten statische stretchen en yoga. Het liefst in een warme omgeving ( Bikram yoga / hot yoga vind ik ook echt heerlijk!)

Voor een krachttraining begin ik als warming up met het uitvoeren van de bewegingen met licht gewicht en veel herhalingen. Als ik ga hardlopen begin ik wandelend in een lekker tempo en wanneer ik vechtsport technieken ga trainen maak ik het meest uitgebreid gebruik van dynamisch stretchen in de warming up.

Conclusie: Stretchen is zeker wel een aanrader! Mits je het op de juiste manier gebruikt. Statisch stretchen is goed om leniger te worden, te ontspannen en om bewuster te worden van je lichaam. Doe dit na een training of op een andere dag en wees voorzichtig met spieren in herstel. Dynamisch stretchen kan je tijdens een warming up prima gebruiken. Hou hierbij rekening met de oefeningen die je gaat doen.

Personal Trainer Shanna - Eindhoven - stretching

OVER PERSONAL TRAINER SHANNA -EINDHOVEN

Personal Trainer Shanna is de privé studio in Eindhoven waar je terecht kan voor persoonlijke begeleiding van de hoogste kwaliteit. Afvallen, fitter worden, werken aan je gezondheid, zelfverdediging & weerbaarheid en nog veel meer. Ook voor online coaching kan je terecht. Behaal je doel met een gediplomeerd personal trainer, voedingsdeskundige en gewichtsconsulent in Eindhoven. Personal training en coaching volledig gericht op jouw mogelijkheden en wensen.

Interview en opnames bij Personal Trainer Shanna in Eindhoven

Afgelopen week kreeg ik bezoek van twee dames van het HU die verslag doen over seksuele intimidatie en geweld. Dit onderwerp kwam de afgelopen week weer volop in het nieuws.  Over de trainingen Zelfverdediging & Weerbaarheid deden zij een video-interview.

Wat is er voor vrouwen dan aan te doen? Urenlang praten met psychologen is een weg, maar een andere manier om het te verwerken is misschien wel een zelfverdedigingscursus. Shanna van Mens geeft personal training zelfverdediging & weerbaarheid in haar eigen privé studio in Eindhoven.”  Lees het hele artikel…

 

Eerste Personal Training Eindhoven gestart!

Yes! De allereerste personal training in de privé studio in Eindhoven is een feit. De kickoff was voor een Zelfverdediging & Weerbaarheid training. ‘Echt een fantastisch gevoel om hier in deze mooie ruimte mijn passie volledig uit te kunnen voeren en daar anderen blij mee te maken. Dat is toch het mooiste beroep van de wereld?’ 

Vanaf 3 november staan ook de eerste Ontspannings-Meditaties gepland in de vorm van Small Group: Maximaal 6 personen per training/sessie. Op de maandagavond en vrijdagochtend is er nog plaats!

Personal Trainer Shanna is de privé studio in Eindhoven op het gebied van training, voeding & mindset. Kijk voor meer info op de website http://www.personaltrainershanna.nl

Eerste Ontspannings-Meditaties staan gepland!

De eerste Small Group Ontspannings-Meditaties staan inmiddels gepland! Vanaf vrijdag 3 november en maandag 6 november ben je van harte welkom. De vrijdagen in de ochtend, om 10:00 uur. De maandagen in de avond, om 19:30 uur. Laat wel altijd even weten als je de eerste keer mee komt doen!

Wil je een keer meedoen met de groep? De eerste keer is gratis! Vul hieronder je gegevens in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.