Nieuws

Personal Trainer Shanna & Groot Eindhoven

De krant Groot Eindhoven plaatste deze week een mooi artikel over Personal Trainer Shanna. Zie hier de link:  https://www.grooteindhoven.nl/nieuws/algemeen/367810/fanatiek-sporten-met-een-beperking-

Dat mensen beseffen dat je maar één lichaam hebt waarmee je heel je leven moet doen, is voor Shanna van Mens een belangrijke drijfveer. Sommigen worden zich daarvan pas bewust als het te laat is. De personal trainer heeft het zelf ervaren. Voor haar dé reden om anderen te motiveren.

EINDHOVEN – Sporten is Shanna van Mens met de paplepel ingegoten. Haar moeder tenniste op hoog niveau, haar vader deed aan karate. Zelf koos ze op jonge leeftijd voor taekwondo. Ze schopte het tot het Nederlandse talententeam. “Doordeweeks was ik er dagelijks zo’n twee uur mee bezig. In het weekend mocht ik meetrainen met het team.” Dat haar hart tijdens die trainingen wel eens op hol sloeg, negeerde Shanna. “Soms had ik een hartslag van 280. Het werd ook wel eens zwart voor mijn ogen. Dan ging ik even liggen, nam een slokje water. Voor mijn trainer wist ik het goed te verbergen.” Totdat ze op haar achttiende wilde gaan duiken en een formulier moest invullen. “Bij één vraag twijfelde ik, maar vinkte toch een ‘ja’ aan. Dat was voor de duikinstructeur een reden om te zeggen dat ik het moest laten onderzoeken.” Dat deed Shanna.

De diagnose: een aangeboren hartafwijking. “Toen vielen er veel dingen op zijn plaats, want ik had ook last van extreme vermoeidheid.” Inmiddels is Shanna twee keer geopereerd. Bij de pakken neerzitten doet ze echter niet. “Sport is heel belangrijk voor mij. Het is mijn grootste passie.” Ze zocht naar een eigen ritme van sporten. “Ik ervaar hoe belangrijk én kwetsbaar je gezondheid is. Na de tweede operatie heb ik gevoeld hoe het is om ineens bijna niks meer te kunnen. Ik kon de trap niet meer op. Dat was heel confronterend.” Juist omdat Shanna die beperking heeft, vindt ze het belangrijk om anderen in beweging te krijgen. “Om te laten zien dat het geen belemmering is.” Als personal trainer inspireert en motiveert Shanna nu anderen in sport, voeding en leefstijl. “Het compenseert dat ik niet meer voluit kan gaan. Het allermooiste is wanneer iemand in de spiegel kijkt en zichzelf weer mooi vindt. Je geeft hen zelfvertrouwen terug.”

Bron: grooteindhoven.nl

28168805_400637843715263_1873534983001635431_n

OVER PERSONAL TRAINER SHANNA

Personal Trainer Shanna is de privé studio in Eindhoven waar je terecht kan voor persoonlijke begeleiding van de hoogste kwaliteit. Afvallenfitter worden, werken aan je gezondheid, zelfverdediging & weerbaarheid en nog veel meer. Behaal je doel met een gediplomeerd personal trainervoedingsdeskundige en gewichtsconsulent in Eindhoven. Personal training en coaching volledig gericht op jouw mogelijkheden en wensen.

Waarom krijg je van een dieet altijd weer een dikke reet?

Personal Trainer Shanna – Eindhoven

Diëten. Een van de meest besproken onderwerpen, waar je ook komt. Op het werk, op de sportschool, bij je breiclubje of op feestjes. Misschien heb je momenteel die collega die in een paar maanden tijd 30 kg is afvallen met een speciaal dieet. Superknap! Maar in de meeste gevallen komen de verloren kilo’s uiteindelijk helaas weer terug. Meestal ook nog met een beetje bonus. Hoe komt dat? Hieronder kort samengevat, waarom krijg je van een dieet bijna altijd weer een dikke reet? 😉  

Gewicht verliezen is niet gemakkelijk in een cultuur waar lekker eten je op iedere hoek van de straat, supermarkt en zelfs thuis om je oren vliegt. Speciale gelegenheden vieren we natuurlijk altijd met iets lekkers: taart en een wijntje op die verjaardag, koekjes bij de koffie, snackbar op vrijdag en een pizza en een biertje bij het kijken van dat gezellige programma. Eten & drinken is bijna onmisbaar voor een beetje gezelligheid en comfort. Niet zo gek dus dat bijna de helft (!) van de volwassenen in Nederland overgewicht heeft.

Als we er dan toch niet meer omheen kunnen dat er wat kilootjes af moeten, dan het liefst zo snel en makkelijk mogelijk.

Afslank-methodes waar je in korte tijd veel gewicht verliest zijn dan ook razend populair. De eerste tijd vliegen de kilo’s ervan af. Dat motiveert en geeft een goed gevoel. Je voelt je misschien écht even beter. Dan moet het toch goed zijn! Of niet?

Wat doet je lichaam tijdens een dieet?

Bij veel diëten wordt de energie-inname (calorieën of kcal) drastisch beperkt. Het gevolg hiervan is dat je gewicht verliest. Want wanneer je minder energie inneemt dan je verbruikt moet je lichaam het doen met opgeslagen reserves. We willen natuurlijk allemaal dat dat die overtollige vetmassa is die we verbruiken. Dat is ook zo, deels. Maar dat is niet het enige.

Om dit uit te leggen gaan we even terug in de tijd. Vroeger, toen we nog tijden van hongersnood kende, was het voor ons lichaam erg belangrijk een goede reserve te hebben. Vet was daarvan de belangrijkste. Het is een natuurlijke overlevingsmethode van je lichaam om vet op te slaan zodra er voldoende voedsel aanwezig is.

Wanneer je energie-inname lager is dan je verbruik vertaalt je lichaam dat naar voedseltekort. De eerste reservebron die lichaam aanspreekt in zo een tekort is je glycogeen-voorraad. Dit zijn koolhydraten opgeslagen in je spieren en lever. Glycogeen heeft vocht nodig om opgeslagen te worden in je lijf. Per gram glycogeen maar liefst 2,7 gram vocht! Dat verklaart direct waarom je in de eerste fase van een dieet supersnel gewicht verliest. Juist, dat is voornamelijk vocht! De vettige rolletjes blijven dus gewoon lekker hangen.

Wanneer de primaire energiebron (glycogeen dus) leeg is, gaat je lichaam voornamelijk over op het verbranden van lichaamsvet en lichaamseiwitten (=oa spieren). Vet is natuurlijk prima, maar eiwitten is niet wat je wilt. De verbranding van deze lichaamseiwitten heeft meerdere nadelige gevolgen voor je gezondheid waar ik in dit artikel niet verder op in ga, want dan wordt het veel te lang 😉 We gaan het nu alleen over de verbranding hebben:

Spiermassa is veel actiever dan vetmassa. Dat wil zeggen dat je spieren meer calorieën verbruiken dan vetmassa dat doet. Wel 10x zoveel! Met minder spiermassa ligt je dagelijkse verbranding dus lager. Door de combinatie van minder spiermassa en weinig calorieën zal je lichaam zich aanpassen door je verbranding op een laag pitje te zetten.

Door de aanpassingen van je lichaam kan je flink last krijgen van kwaaltjes zoals vermoeidheid, depressieve gevoelens, verminderde weerstand etc.

En wanneer je na je dieet weer ‘normaal’ gaat eten zitten de kilo’s er dan ook binnen no-time weer aan.

What about koolhydraatarm?

Zoals hierboven staat: glycogeen, koolhydraten dus, is je primaire energiebron. Je hersenen kunnen zelfs alleen maar functioneren op koolhydraten! Vandaar dat futloosheid ook één van de meest voorkomende klachten is bij een koolhydraatarm dieet. Bovendien loop je grote kans op tekorten in bepaalde vitamines, mineralen en vezels wanneer je te weinig koolhydraten eet.

Een gezond voedingspatroon bestaat voor 50-55 % uit koolhydraten. Voor fanatieke sporters zelfs nog meer.

Hoe komen we dan van die kilo’s af?

Een goed en gezond lichaam is niet iets wat je even in een paar weken of maanden creëert en dan weer los laat. Vergelijk het met het huishouden: Wil je een netjes, schoon en opgeruimd huis, dan zal je dat regelmatig moeten opruimen, stofzuigen en poetsen. Doe je er een tijdje niks aan, dan wordt het een stinkende bende. Zo werkt het ook met je lichaam.

Om op een verantwoorde manier een gezond gewicht je krijgen en te behouden zal je dus je leefstijl moeten aanpassen en dat ook vasthouden. Beweging, waaronder krachttraining, de juiste voeding, voldoende slaap, balans is het toverwoord. Verandering van levensstijl vergt misschien even (behoorlijk) wat inspanning, maar het is het zooo waard! De energie, good-feeling, fitheid en natuurlijk ook de gezonde looks die je ervoor terug krijgt zijn onbetaalbaar. En geloof me, je wilt uiteindelijk niet anders meer 🙂

Hulp nodig bij een gezonde levensstijl? Personal Trainer, Voeding-, en Lifestyle Coach Shanna van Mens staat voor je klaar! In de privé studio in Eindhoven, aan huis of online. Check de website voor meer info.

OVER PERSONAL TRAINER SHANNA

Personal Trainer Shanna is de privé studio in Eindhoven waar je terecht kan voor persoonlijke begeleiding van de hoogste kwaliteit. Afvallenfitter worden, werken aan je gezondheid, zelfverdediging & weerbaarheid en nog veel meer. Behaal je doel met een gediplomeerd personal trainervoedingsdeskundige en gewichtsconsulent in Eindhoven. Personal training en coaching volledig gericht op jouw mogelijkheden en wensen.

Flexible in February

Vorige week benaderde de enthousiaste en sportieve blogster Lenise Collimore (van Eindhoven in Motion) Personal Trainer Shanna voor een artikel over flexibiliteit. Haar blog is in het Engels en zeker de moeite waard om eens te bekijken! Inmiddels is deze ook verschenen op de website van Eindhoven Sport. Hieronder het artikel:

Personal Trainer Shanna - Eindhoven - Stretching

Eindhoven in Motion is devoting February to flexibility! Some of us have it, some of us need to work a bit harder for it. Me? I fall into the latter! But luckily, the very flexible Personal Trainer, Shanna van Mens (pictured), has helped out with her expert knowledge and tips!

Flexibility

According to Shanna, flexibility is the ability of the joints or muscles to move freely. With greater flexibility comes ease of movement.

“Take the squat, for example – one of the most important exercises in the sports world. With a technically correct squat,  flexibility is needed in the back, hips, butt, hamstrings, and calves. If one or more of these muscle groups lacks flexibility, the chances of poor technique and / or injury is greater.” – Shanna van Mens

So how can we improve our overall flexibility?

Dynamic Stretching

This refers to stretching in motion and is a great way to warm up your body. It improves your range of motion and activates your muscles. Think of swinging / circling your arms, shoulders and hips, as well as exercises like leg swings, knee lifts, high kicks, and walking lunges (a quick google search will help if you’re not sure what these are). Shanna also stresses that you need to do dynamic stretches which utilize the muscles and joints that you will be using in your workout, and to gradually build the intensity of the movements. This way you will prepare your muscles for what you want them to do later on.

Static Stretching

This refers to stretching a muscle and holding the position for 30+ seconds. This temporarily decreases the maximum strength, power, and explosiveness of the muscle – the very things you need in both cardio and strength training. Therefore, if you do static stretching before you exercise, you are going to increase the risk of injury and negatively impact your performance.  So these stretches are best done after your workout – the time when your muscles are still warm but they no longer need to perform strenuously. Shanna also recommends that you incorporate static stretches on days when you don’t workout. But listen to your body – stretching is also taxing!

Yoga

Shanna also recommends yoga, especially Bikram, as an excellent way to improve flexibility. Because it is performed in a hot room, the muscles can relax more easily. I have personally tried this kind of class at Hot Yoga Eindhoven. At first I thought that I wouldn’t be able to get through the whole hour in a room that was heated to 38 / 30 degrees (ironic considering I’m from Australia), but I soon forgot about that as I relaxed into each pose, and really enjoyed the class.

Useful resources

“Everything revolves around balance, including flexibility. I highly recommend regular exercises which stretch the whole body.” – Shanna van Mens

Great morning workouts (especially the cat – camel stretch)

Five hip stretches

And one of Shanna’s personal favourites: Hip-flexor stretch to prevent lower back pain

I’d really like to thank Shanna for taking the time to answer all my questions. If you’d like to find out more about her, please take a look at her website (Dutch only), or follow her on Facebook. I really recommend that you also follow her on Instagram for a daily dose of fitness inspiration!

Dankjewel Lenise voor je interesse en fantastische blog!

Stretchen, voor of na een training?

In mijn werk als personal trainer, voeding- en lifestyle coach in Eindhoven krijg ik regelmatig vragen over stretchen. Het leek me een goed idee om daar eens kort wat over te schrijven.

Stretching betekent eigenlijk letterlijk ‘rekken en strekken’. Door middel van bepaalde oefeningen of houdingen rek je de spieren (en pezen) in je lichaam. Vaak wordt beweerd dat je door stretchen blessures kan voorkomen en spierpijn kan verminderen. De meningen zijn hier nog steeds behoorlijk over verdeeld. Wel is duidelijk dat het effect van stretchen afhangt van vele factoren. Een aantal belangrijke zijn wanneer, hoe en bij welke manier van sporten.

Eén van de meest bekende stretch-methodes is het statisch rekken: geleidelijk de spier op maximale lengte brengen en ongeveer 30 seconden vasthouden in positie.

Statisch rekken na een training of op een ander moment is prima, maar voorafgaand aan een training vergroot je de kans op blessures.

Waarom wel doen: Statisch stretchen is een uitstekende methode om je Range-Of-Motion (het bewegingsbereik van een spier of gewricht) te verbeteren. Wanneer je dus regelmatig statisch stretcht, zal je lenigheid toenemen. En dat is meestal gunstig voor je gezondheid en prestaties tijdens je trainingen. Vooral bij specifieke sporten waar veel souplesse voor nodig is. Ook heeft het statisch rekken een fysieke en mentale rustgevende werking. Misschien heb je dat wel eens gemerkt tijdens een yoga-les! Rustig aan en met volle focus statisch stretchen maakt je ook bewuster van je lichaam. Je voelt sneller wanneer je even een beetje gas terug moet nemen. Dat voorkomt dus ook overbelasting en blessures.

Waarom niet doen: Toch raad ik het niet aan om deze manier van stretchen toe te passen voorafgaand aan een training. Statisch rekken geeft namelijk ook een (tijdelijke) afname van maximale kracht, vermogen en explosiviteit in de spier. Voor zowel kracht- als cardiotraining vergroot je hiermee zelfs de kans op blessures en heeft het een negatieve invloed op je sportprestaties. Het is dus heel belangrijk wanneer je statisch gaat stretchen!

Mijn advies hierover is om dit te doen na afloop van een training, wanneer je spieren geen grote prestatie meer hoeven te leveren en je toch lekker warm bent van je workout. Ook los van een training, dus op een ander moment en/of andere dag, is een hele goede optie. Pas echter wel altijd op bij vermoeidheid van je spieren. Stretchen is namelijk óók een belasting! Een herstellende spier is nu eenmaal kwetsbaarder, dus zal je ook met stretchen extra voorzichtig moeten zijn.

Dynamisch stretchen is wanneer je rekt in beweging. Denk hierbij aan zwaaien met je armen, schouders en heupen draaien, knieheffen, dribbelen etc. Deze actieve rek-methode is een goede optie om te gebruiken in de warming-up. Om het positieve effect van dynamisch stretchen te krijgen is het wel belangrijk om bewegingen uit te voeren die passen bij de workout die je gaat doen. Bouw de intensiteit van de bewegingen geleidelijk op.  Zo bereid je je spieren op een goede manier voor op wat je straks van ze verwacht.

Nog een paar tips:

  • Vooral bij statisch stretchen: Geef alle aandacht aan de spier die je rekt. Breng in een rustig tempo de spier op lengte. Je mag de rek voelen, maar wel net onder de pijngrens. Pijn = te ver. Adem rustig en probeer zoveel mogelijk te ontspannen.
  • Houd bij statisch stretchen de rek 20-30 seconden vast en probeer ook hier weer bewust te ontspannen. Wanneer je merkt dat het rekgevoel minder wordt kan je de beweging misschien nog iets vergroten.
  • Wanneer je spierpijn hebt wordt rekken afgeraden. Wil je toch stretchen, doe dit dan heel licht en rustig.
  • Hetzelfde geldt na een training: hoe zwaarder en intensiever je workout, hoe lichter de stretch.

Voor mij persoonlijk is stretchen onmisbaar. Na iedere training vind ik het zeer prettig om toch even te rekken en mijn lichaam weer een beetje tot rust te brengen. Dit werkt vooral mentaal. Een aantal keer in de week, afhankelijk van mijn trainingsschema, doe ik 30 – 45 minuten statische stretchen en yoga. Het liefst in een warme omgeving ( Bikram yoga / hot yoga vind ik ook echt heerlijk!)

Voor een krachttraining begin ik als warming up met het uitvoeren van de bewegingen met licht gewicht en veel herhalingen. Als ik ga hardlopen begin ik wandelend in een lekker tempo en wanneer ik vechtsport technieken ga trainen maak ik het meest uitgebreid gebruik van dynamisch stretchen in de warming up.

Conclusie: Stretchen is zeker wel een aanrader! Mits je het op de juiste manier gebruikt. Statisch stretchen is goed om leniger te worden, te ontspannen en om bewuster te worden van je lichaam. Doe dit na een training of op een andere dag en wees voorzichtig met spieren in herstel. Dynamisch stretchen kan je tijdens een warming up prima gebruiken. Hou hierbij rekening met de oefeningen die je gaat doen.

Personal Trainer Shanna - Eindhoven - stretching

OVER PERSONAL TRAINER SHANNA -EINDHOVEN

Personal Trainer Shanna is de privé studio in Eindhoven waar je terecht kan voor persoonlijke begeleiding van de hoogste kwaliteit. Afvallen, fitter worden, werken aan je gezondheid, zelfverdediging & weerbaarheid en nog veel meer. Ook voor online coaching kan je terecht. Behaal je doel met een gediplomeerd personal trainer, voedingsdeskundige en gewichtsconsulent in Eindhoven. Personal training en coaching volledig gericht op jouw mogelijkheden en wensen.

Interview en opnames bij Personal Trainer Shanna in Eindhoven

Afgelopen week kreeg ik bezoek van twee dames van het HU die verslag doen over seksuele intimidatie en geweld. Dit onderwerp kwam de afgelopen week weer volop in het nieuws.  Over de trainingen Zelfverdediging & Weerbaarheid deden zij een video-interview.

Wat is er voor vrouwen dan aan te doen? Urenlang praten met psychologen is een weg, maar een andere manier om het te verwerken is misschien wel een zelfverdedigingscursus. Shanna van Mens geeft personal training zelfverdediging & weerbaarheid in haar eigen privé studio in Eindhoven.”  Lees het hele artikel…

 

Eerste Personal Training Eindhoven gestart!

Yes! De allereerste personal training in de privé studio in Eindhoven is een feit. De kickoff was voor een Zelfverdediging & Weerbaarheid training. ‘Echt een fantastisch gevoel om hier in deze mooie ruimte mijn passie volledig uit te kunnen voeren en daar anderen blij mee te maken. Dat is toch het mooiste beroep van de wereld?’ 

Vanaf 3 november staan ook de eerste Ontspannings-Meditaties gepland in de vorm van Small Group: Maximaal 6 personen per training/sessie. Op de maandagavond en vrijdagochtend is er nog plaats!

Personal Trainer Shanna is de privé studio in Eindhoven op het gebied van training, voeding & mindset. Kijk voor meer info op de website http://www.personaltrainershanna.nl

Eerste Ontspannings-Meditaties staan gepland!

De eerste Small Group Ontspannings-Meditaties staan inmiddels gepland! Vanaf vrijdag 3 november en maandag 6 november ben je van harte welkom. De vrijdagen in de ochtend, om 10:00 uur. De maandagen in de avond, om 19:30 uur. Laat wel altijd even weten als je de eerste keer mee komt doen!

Wil je een keer meedoen met de groep? De eerste keer is gratis! Vul hieronder je gegevens in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.